Mozgásaim színhelye:

Mozgásaim színhelye:

2011. február 18., péntek

Poor devils

Szeretem Szedrest. Már a dédszüleim is itt éltek, ebben az utcában. Életem egyik nagy öröme, hogy sikerült ebben az utcában telket vásárolnunk, és arra egy házat építeni. Ezzel visszatértem gyökereimhez, és a gyerekeim is abban a környezetben élhetnek, hacsak egy rövid időre is, amelyben az őseik töltötték mindennapjaikat. Most, hogy időmilliomos lettem, én vagyok az a valaki, aki minden reggel a boltba megy. Direkt nem megyek biciklivel, mert gyalogosan a CBA csak tíz percnyire van tőlünk, mint ahogy szinte minden, és jól esik ez a mindennapi séta. Az utca amelyben lakom, a község egyik legcsendesebb utcája, lakói néhány kivételtől eltekintve normális, egyszerű, tisztességes, és a környezetükre igényes emberek. A házak előtti területek parkosítottak, és igazán szép látványt nyújt a zöldellő utca tavasztól őszig. Ma reggeli sétám során az egyik ház előtt két energiaitalos dobozra lettem figyelmes, amelyek  a füvön hevertek. Valószínűleg egy erre elhaladó, vagy a ház előtt várakozó autóból dobták ki őket, miután tartalmukat elfogyasztották. A dobozok már messziről virítanak sötét vörös színükkel, a gyártó ezt a színt kötelezőnek érezte megvalósítani, hiszen csak ez illett a termék nevéhez. Hell. Csodálatos név, azt jelenti pokol. Most nem akarom taglalni, hogy mennyire ártalmas ennek a kotyvaléknak a fogyasztása, hiszen a szomjat nem oltja, csak vízhajtó hatása van. A modern élelmiszer előállítás egyik csodájával van dolgunk, amit tonnaszám fogyasztunk naponta, de semmit sem tudunk róla.

" Nem ismerek olyan élethelyzetet, amikor kifejezetten energiaital fogyasztására lenne szükség - fejtette ki a véleményét a dietetikus szakértő. - Ha valaki fáradt, igyon teát, ha kevésnek érzi, igyon kávét, ha autóvezetés közben elálmosodik, álljon meg, mozogjon, stb., ha pedig valaki annyira fáradt, hogy emiatt táncolni sem tudna energiaital nélkül, akkor inkább aludja ki magát... Az energiaitalok koffeintartalma egy deciliter folyadékban általában 30 mg, vagyis dobozonként két dupla kávénak felelnek meg. Azért tér el a hatása a kávé hatásától, mert az egyéb komponenseknek köszönhetően jóval hosszabb ideig tart. A fogyasztása kis mennyiségben, heti egy-két dobozzal nem mondható károsnak, de a rendszeresen vagy alkohollal együtt történő fogyasztása már károsíthatja a szervezetet, elsősorban a májat és a szívet, mert lökésszerűen megemeli a pulzusszámot. "

Engem most inkább azok a szegény ördögök  érdekelnének, és azok lelkivilága, akik e nemes ital gallér mögé öntése után képesek voltak kihajítani a dobozokat az utcára, anélkül, hogy ez bármi lelkiismeretfurdalást okozott volna nekik. Én mindig arra gondolok mikor idegen helyeken hajtok át, hogy ami nekem idegen hely, és semmit sem jelent számomra, az másnak lakóhelye, ahol éli mindennapi életét, örömeit, és bánatait, ahova ezer szállal köti múltja. Egy ilyen helyre szemetet hajítani, csak egyetlen fokkal jobb, mint kimenni a falu temetőjébe, és sírokat rongálni. Miért hiányzik a másik emberrel szembeni tisztelet, kegyelet sok emberből? Miért hiányzik belőle az alapvető szép érzék? Hiszen ez az utca rendezett és tiszta, legtöbb lakó, még az eldobált cigarettacsikkeket is felszedi a háza előtt. Egy ilyen környezetben bármit eldobni az az igénytelenség netovábbja. Miközben ezeket végig gondolom, már visszafelé jövök a boltból, és amikor odaérek a két dobozhoz, teljesen természetes módon felveszem őket, és hazaviszem. Hiszen a szemétnek a kukában a helye. De vajon hol lenne a helye a szemetelőnek? Itthon aztán eszembe jut valami amitől elmosolyodom. Márai írja valamelyik könyvében, hogy a pesti lóvasút, majd később az ezeket leváltó villamosok mindegyikén minden kocsiban volt egy figyelmeztető tábla mely szerint: "A padlóra köpni tilos!" :) Ez mindössze 70 éve volt, aztán eltelt egy kis idő, és manapság már senkinek sem jut eszébe a padlóra köpni, pedig már nem tiltja tábla. Lehet, hogy eltelik újabb hetven év, és az utcán nem szemetelni is ilyen magától értetődő lesz? Jó lenne hinni ebben!

6 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Én azt gondolom, minden ilyen esetben (meg a hasonlókban is) a ”nem az enyém” elv érvényesül. Ami nem az enyém, az nem érdekel, ott szemetelhetek, ott rongálhatok, ott bármit tehetek, hiszen úgyis elmegyek és tán sose járok másodszor arra. Vagy valahol a lelke legmélyén tudja az illető, hogy lesz, aki majd felszedi utána. Lesz, aki lemossa utána, lesz, aki felsöpri utána.
Én szörnyűséges tragédiának érzem (nem csak Magyarországon) ezt a „nem az enyém/teszek rá” elméletet.
De gondolj bele: Hát akinek nincs semmije, mondjuk a lepukkant autóján és az esetleg abba összevasazott benzinen kívül, miért érdekelné a Te falud ? Miért érdekelné az én városom ? Mit törődik az egyáltalán azon kívül, hogy a hasa ne korogjon, bármivel is ? Egyáltalán ha van agya, el se jut odáig, fel se méri, hogy helytelen amit csinál. Vagy ha igen, hát tesz rá.
A közöny, a mások semmibevevése, a generál emberi lelketlenség világát éljük. Se számonkérés, se büntetés, se rend, se fegyelem, semmi nincs. Félek, pár jó ember nem fog tudni változtatni ezen.
De majd „..jőni fog, mert jőni kell…”

tengelic írta...

Energiaitalt inni menő, vagány dolog. De nem nekünk. Kidobni az út szélére a dobozát szintén vagány dolog. Csak nem nekünk. Mi másképp vagyunk vagányok. Például attól, hogy már tudjuk, hogy nem attól vagyunk vagányok, ha ilyet iszunk. A doboz széthajigálásáról nem is beszélve.
Hogy ki mit tart vagánynak, az nagyrészt a környező példáktól függ.
Az emberekre csak a példa hat. A duma nem. Most kicsit megerősíthettük egymást a jóra való elszánásban.
Egyszer egy fiatal játékosnak a Cobra típusú félig telt energiaitalát lecseréltem kakaóra. Titokban. Nemcsak poénból, hanem mert azt hittem: felelős vagyok érte. Gondoltam: a kakaót szereti, az való neki. De energiaitalt inni a felnőttség - hamis - mércéje is.
Felnőttek, ne csak tiltsátok, hanem beszélgessetek is a fiatalokkal, hogy meglássák: energiaital nélkül is lehetnek "vagányok".
Tetszett ez a "Padlóra köpni tilos!" hasonlat. Lehet, hogy tényleg van olyan láthatatlan fejlődés és nekem sem kéne erőlködnöm a jóra való odaszánásban, hanem hagyni mindenkit sorsára? Nem elég, ha saját magamért vagyok felelős?
Végül még annyit, hogy Pokol típusú, elnevezésű dolgokat már a nevük miatt sem innék, mert tartok attól, hogy már az is valamiféle elköteleződést, a jó és a rossz határa közötti elmosást jelent, ha világos pokoli elnevezése ellenére élek vele. Aztán halok vele.
Köszönöm ezt az írást. Megerősített, hogy nem vagyok annyira maradi, bunkó stb. Mert vannak mások is, akik így gondolkoznak ezekről.

Zéta írta...

Tengelicnek: Igen erre gondoltam én is, hogy talán a háttérben folyamatosan zajlik egy fejlődés, még ha ez annyira lassú is, hogy emberöltő kevés az észleléséhez. De ennek ellenére azt gondolom, hogy nekünk muszáj "erőlködnünk" hiszen ez a fejlődés ha létezik az ilyen hatások miatt létezik. A Pokol elnevezéssel kapcsolatban is egyetértünk, valahogy bennem sem kelt jó érzést egy ilyen nevű termék. Érdekes lett volna "kontroll csoportnak" ott hagynom az egyik dobozt, hogy vajon mi történik vele, lesz-e valaki aki elviszi, vagy még hónapokig ott hever a füvön kilapítva, de nem tudtam megtenni. Lehet én is maradi vagyok és bunkó és stb. :)

Névtelen írta...

Miért ilyen az ember ?- Talán azért, mert tollatlan állat !
Padlóra köpni,-hát... most van a graffiti + a szotyoládé és rágógumi ! (+ papírzsebkendő)
Mellesleg a vizetek az milyen azon a kies vidéken ? - (nem bosszantás,csak érdeklődés)

Moncsi írta...

Ó de jó volt ezt olvasni, Zolikám! Szerintem legyünk csak nyugodtan "maradiak" és, ha ezt bunkósággal azonosítják, még azt is vállalom. Mert a mi maradi értékrendünk az, ami nagyon ráférne a mai ifjúságra, minden tekintetben. Iskola, szabadidő, otthon...Az a korszak, amely belénk nevelte ezt a fajta "maradi gondolkodást", na az kéne most ide, de én úgy látom, már majdnem kicsúsztunk a 24. órából is. Azért az ember lánya próbálkozik, de sajnos a többség erejével szemben kevés az esély, hogy minden a szájízünk szerint alakuljon.

Egyébként ezt a szemetet, minden szemrebbenés nélkül eladják az igen veszélyeztetett kiskorúaknak, még a szinte karon ülő kisiskolásokat is láttam már, hogy tízórai gyanánt ezt rakta a kosárba. Kinek a felelőssége? Én a mai napig nem adok pénzt kajára a maflanagy 14 és fél éves gyerekemnek, hanem vajazom itthon a zsemléket neki. Viszont inkább itatnám a szedresi vízzel, mert már sok helyen
ittam vizet, de hazatérve mindig azt éreztem, hogy annak ott nincs semmilyen mellékíze.(ez válasz @x-nek)

Redzsi írta...

A párom és én rendszeresen "takarítjuk" a templomközt ... ha gyalogosan közlekedünk ott! Tesszük ezt azért, mert éppen itt telik meg az emberek zsebe az üres cigarettás dobozzal... addig elfért, miután kiüresedik már a domb tetején lévő szeméttárolóig sem bírják elvinni terhét, annyira húzza a zsebét...
Lennének ötleteim az ilyen tulkokkal, de mivel ezeket nem valósíthatom meg, marad a szemétszedés...
Engem jó érzéssel tölt el, ha felveszek egy darab papírt a járdán, jót tesz a lelkemnek... akik meg eldobják úgysem éreznek semmi felelősséget, nemcsak a szemetelés miatt, de úgy gondolom az élet minden területén egy nullák!