Mozgásaim színhelye:

Mozgásaim színhelye:

2010. június 8., kedd

Madárbarát örömök

Fogalmam sincs hogy csinálták, de túlélték, és most itt vannak.
Végre teljes értékű a házunk. :)
Kell, hogy érezzék, hogy nálam biztonságban vannak. Apró öröm nekem ez, mégis mindennap képes vagyok örülni nekik. Amikor hajnalban munkába indulok, az első dolgom, hogy felnézzek az eresz alá, és a szemeimmel megsimogassam a fészekből kikandikáló apró, fekete sapkás fejüket. Délután pedig sokszor figyelem, ahogy semmilyen más madárhoz nem hasonlító röptükkel száguldoznak, a ház körüli légtérben.


Szeretem a fecskéket, nem csak őket, minden madarat, de őket különösen.
Figyelek a szomszédban fészkelő kerti rozsdafarkúra is, aki minden hajnalban, és alkonyatkor a szomszédház kéményéről "kiabál". A kertem tudatosan madárbarát kertnek "épül", ami egy természetvédelmi terület szélén talán túlzás, hiszen csak néhány méter sétát kell tennem az erdőig ami valóban természetes élőhelye rengeteg madárfajnak, de nekem mégis fontos, hogy a közelemben legyenek. Télen etetem őket, nyáron itatni fogom, és műfészkekkel, valamint madárodúkkal fogok készülni a jövő évre. Nekem ez nem áll semmiből, nekik nagy segítség lehet. Már alig várom a kis fecskék kelését, és az első repülő leckéket. Remélem most már fecskebarát lesz az időjárás is, és sikerül nekik normálisan felkészülni a költözésre is. Most a házamon épült három fecskefészekből kettő lakatlan. Ez körülbelül megfelel az országos statisztikáknak is. Nem kéne több, csak néhány kedvező év, hogy ismét felszaporodjék a létszámuk. Olyan nagy kérés ez?

5 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

A napokban (- bár azt írtam múltkor, hogy a környékünkön alig látni fecskét -) észrevettem, hogy egy közeli ház taraszának ablakaiban, és 2 másik utcafrontra néző ablakban is új fecskefészkek vannak. Az egyikből láttam is kikandikálni egy kis fecskét.
Van remény ! Most már csak tényleg az időjárás legyen kegyes hozzájuk !

Ábrahám Exit Béla írta...

A rengeteg belvíz miatt lesz bőven szúnyog, ami eleség a fecskéknek és a békáknak. A békák miatt a gólyák sem fognak éhen pusztulni.

Atomnyul írta...

Túlélik. Itt voltak a születésem előtt, és a halálom után is itt lesznek. :) Egy ilyen tökéletesedett életformát nem olyan egyszerű kipusztítani.

Aknoli írta...

Mennyi ideig lested, hogy a fecskemama kidugja a fejét? :)

Zéta írta...

Eltartott egy ideig, de nekem a MI fecskénk képe kellett! :)