Mozgásaim színhelye:

Mozgásaim színhelye:

2011. március 15., kedd

Odúk a fán

Tegnapi délelőttöm teljes egészében felemésztette két madárodú elkészítése. A fene gondolta volna, hogy ez ekkora munka lesz. Ha figyelembe veszem, hogy egy ilyen odú nagyjából 2000 Ft/db+ postaköltség, nem biztos hogy megéri ennyit dolgozni vele. Mégis most már nagyon örülök, hogy elkészítettem őket, és valószínűleg, újabbakat is fogok még gyártani. Ugyanis ezt mégis csak én találtam ki, és a két kezemmel gyártottam, továbbá meggyőződésem, hogy sokkal jobbak is mint a "gyáriak".
A két odú ún. A és B típusok, melyek a következő madarak fészkelési igényeire felelnek meg. Barátcinege(A), kék cinege (A), széncinege(B), nyaktekercs(B), házi és mezei veréb(B), csuszka(B). Létezik még C és D típusú odú is melyek további hét madárfajt képesek kiszolgálni, de ezeket később készítem el. Az odúk 2,5 cm vastag fenyődeszkából készültek, a tetejük PP műanyag lapból van az eső védelem miatt. Tudom, hogy nem környezetbarát a megoldás, de a szóba jöhető kátránypapír, vagy bádoglemez sem lett volna az. Ez a tető olyan erős, hogy egyben ellátja az odú függesztését is, és úgy találtam ki, hogy egyetlen anyacsavar letekerésével, eltávolítható, így  ősszel az odúk takarítása is megoldott.
Odúk festés után.

Aztán azt mondták hagyjam őket lógva, és én eleget tettem a kérésnek. :)

A odú.
B odú

A nagy odú lógatás közben pedig valaki énekével tette széppé a reggelemet. Memorizáltam a dallamot, és később a hang alapján megkerestem az interneten. Egy erdei pinty volt. Ma is tanultam valamit. :)

Erdei pinty (Fringilla coelebs)

3 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Jók lettek az odúk, ügyes vagy. Az ajánlott madárdalos oldal nagyszerű!

Atomnyul írta...

na, végre meg van az azonosítatlan dalnok is. :D A fene gondolta, hogy ilyen ismert faj lesz.

@x írta...

Véletlenül találtam egy linket, ha érdekel,nézzed meg.
Kerékpár túra