Mozgásaim színhelye:

Mozgásaim színhelye:

2010. április 5., hétfő

Kuka blues

Ma éjszaka többen is jártak az utcánkban. Nem először találkozom velük, mégis mindig megrettenek tőlük, hiszen annak ellenére, hogy állandóan körülöttem tartózkodnak, csak ritkán érzem együttes negatív hatásukat. A Szegénység egyre több alakban jelenik meg a környezetemben, de ez az önmagában még eléggé veszélytelen alak, ritkán okoz problémát. Ma éjjel azonban nem volt egyedül. Társául szegődött a Gátlástalanság, legjobb cimborájával a Lelkiismeretlenséggel. Nem tudom vajon melyikük szülte az ötletet, hogy az utcában lakók szemetes kukáit ellopják, és fogalmam sincs mihez kezdenek velük, hiszen egy használt kukát eladni sem túl egyszerű, az érte kapott pénz pedig nem old meg semmit. De talán az ő köreikben ez könnyebb, mintha én próbálkoznék az én ismerőseim körében. Az egyébként rendes utcánk reggeli képét sikerült elrontani, a meglopott tulajdonosok húsvéti hangulatával együtt. Mivel egy szeméttel teli tárolóedény nem könnyű, ezért hárman nem is voltak elegen a "munkához", így segítségükre sietett az Igénytelenség, akinek semmilyen lelki traumát nem okozott, hogy a kukák tartalmát nemes egyszerűséggel a házak előtti fűre borogassa. A kvartett ezután angolosan távozott, és most gondolom valahol markát dörzsölve egy füstös kocsma alkohol, dohányfüst, és vizeletszagú levegőjébe merengve ábrándozik a hatalmas haszonról, amihez a kukák eladása juttatja hamarosan, és rögtön át is váltja fejben ezek értékét konvertibilis sör, vagy fröccs valutába. Közben eszébe sem jut az a néhány család, aki holnap vehet egy új kukát, azok szomszédai, akik a mai naptól nem merik éjszakára az utcán hagyni szemetesüket. Mert a nyomukban törvényszerűen jár az ötödik társuk, kis késéssel, a Félelem. Természetesen ettől még nem rendültek meg családunk gazdasági alapjai, és biztos vagyok abban, hogy a következő hétfőn, egy új kukában várja szemetünk a szállító autót, mint ahogy abban is biztos vagyok, hogy akik ma ellopták, soha nem fognak kitörni a reménytelen életükből, mert ahhoz több kell. Sokkal több. Az pedig, hogy tudom ezt a "kis" különbséget köztem és köztük, tulajdonképpen máris megnyugtat, és már nem is kesergek az elvesztett kuka miatt, ami hét éven át szolgált minket, hanem csendben elbúcsúzom tőle. Szia kis kuka, jó kis kuka voltál.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem szeretnék okoskodni !
Főleg úgy nem, hogy lakókörzetetek (szemét) hulladékszállítási "rendjét" sem ismerem. Az viszont ma (húsvét hétfő) meglepett, hogy utcánkban 4-en (!) is kirakták a kukás edényt,- holott minden újság közölte, ill. a neten is olvasható az "ünnepi szemétszállítási rend!" ( micsoda hülye kifejezés ) [BIOKOM idézet] - talán ennyit.
Amúgy - ha a BIOKOM-nál vásárol edényt az ember, akkor abban van egy azonosítószám - stb. (persze,könnyen eltávolítható) -
Remélem a kárt szenvedettek közül csak-csak vette valaki a "fáradtságot" és bejelentette a rendőrségnek !
Összességében : együttérzésem!

aranyos fodorka írta...

(Kérlek, ne haragudj meg azért, amit írok !)
Micsoda szerencsés ember vagy, milyen jó helyen lakhatsz ! Én 20 évvel ezelőtt sem mertem volna kint hagyni a kukámat a ház előtt...Te ezt egész mostanáig megtehetted.

„Ó, miért ily gyorsan múlik el minden ?
Nézd !
A sor elején az „Ó” betű már a múlt.”

Zéta írta...

@x:Nálunk nincs ilyen bonyolult rendtartás ami a szemétszállításra vonatkozik. Mindig hétfőn viszik, és senki sem foglalkozik vele, hogy ez a hétfő még mellesleg milyen ünnepet takar. Egyébként természetesen bejelentettük a helyi seriffnél, de úgy igaziból szerintem sem ő sem mi nem gondoljuk azt, hogy ez bármilyen eredményt is hozna.

@aranyosfodorka: Miért haragudnék, azért, mert a világ rossz irányba változik, és Te ezt velem együtt már régóta látod? A falvakat csak egyszerűen eléri a városban már rutinszerűen megélt közbizonytalanság. Számomra még idegenszerű ez a dolog, és mindig egy kicsit nevetségesnek érzem ha pl. pesti ismerősömnél járok, hogy milyen kényszeresen zárnak mindent minden pillanatban, ahogy a saját lakásukban is rettegő, állandóan betörőt váró, és bajt sejtő ideggócokként élik életüket. Ehhez képest az én falum még mindig a megvalósult utópia. A kaput napközben a garázzsal együtt nyitva hagyhatod órákra, az autót lezáratlanul a ház előtt, évente egy-két kis értékű besurranó esetnél nincs több az ezer házban összesen. Persze minden változik, körülbelül olyan gyorsan, mint az idézetedben. :)

Atomnyul írta...

:( Vért. :@

Névtelen írta...

Várva a "témaváltásra!" :-) Itt egy friss (?) hír! (nekem)
Hunirex
Hunirex hamarosan kapható ! (szeptembertől ?- kb. 400 € ) "Áttételezése miatt egységnyi erőkifejtéssel háromszor annyi távolságot képes megtenni! )
Jókat! :-)