Mozgásaim színhelye:

Mozgásaim színhelye:

2011. március 13., vasárnap

Fecskékre várva

Újra március van, és nemsokára jönnek. Először csak a villás farkúak, a füsti fecskék, vagy ahogy az öregjeink hívták őket, istállófecskék, majd néhány hét múlva megérkeznek a molnárfecskék is, jellegzetes fehér mellényükben. Idén elhatároztam, hogy a magam korlátolt eszközeivel hozzájárulok ezeknek a madaraknak a költési sikereihez. Tavaly sajnos a kedvezőtlen időjárás, mindenben keresztbe tett nekik, először a hideg esős idő, később a pokoli meleg okozott tömeges fióka elhullást. Nálam is amikor már kezdtem reménykedni, hogy kirepülnek a fiókák, jött a forróság, és egyszerűen hőgutát kaptak a kismadarak, mikor már csak egy hét kellett volna nekik, hogy szárnyra kapjanak. Borzasztóan szívszaggató munka volt tavaly ősszel kiszedegetni az aprócska csontvázakat a fészekből, hogy idén ismét használatba tudják venni. Sajnos valószínűleg az ügyetlenségem miatt a fészek is megsérült, a bejárata melletti részből letört egy darab, így ez újra falazandó beköltözés előtt. De az idén először úgy várom őket, hogy segítek nekik. Már hónapokkal ezelőtt megrendeltem az MME-től két darab mű fecskefészket, amelyeket ma felszereltem az eresz alá. Állítólag a fecskék szeretik ezeket, és szívesen fészkelnek beléjük. Maga a fészek roppant egyszerű, agyagból készült, és úgy tudom, hogy csökkent munkaképességű emberek készítik ezeket, így az áruk is nagyon barátságos. Előnye még, hogy nagyon masszív, és a verebek sem tudják kitágítani a maguk méretére a bejáratát, így ez a rizikófaktor is megszűnik. Kíváncsian várom a madarakat, és amennyiben belakják ezeket a fészkeket, akkor jövőre további kettőt szerelek még fel. Holnap cinke odút fogok készíteni, hiszen ők az év védett madarai. Továbbá ki kell találnom egy madáritató helyét, és úgy általában a kertemet minél inkább madárbaráttá szeretném alakítani. Ennek elenyészőek az anyagi vonzatai, hiszen hulladékból, egy kis ötleteléssel sok olyan eszközt tudunk készíteni, ami nagy segítség a ház körül élő madarainknak. Ráadásul így utánajárok a megfelelő, és tényleg használható eszközök elkészítésének, és nem készen veszem meg egy barkácsáruházban, ami sok esetben egyáltalán nem képes ellátni a feladatát. Számomra nagy örömet okoz, minden egyes mozzanat, amikor a kismadarak használnak bármit, amit számukra készítettem. Ezért javaslom mindenkinek a fentebb belinkelt weboldal böngészését, és az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület bármilyen fokú támogatását.
A képen a két új fecskelakosztály, egyelőre (remélem már nem sokáig) üresen.


4 megjegyzés:

Ábrahám Exit Béla írta...

Kíváncsian várom, hogy beköltöznek-e. Remélem, hogy hamarosan lakótelep lesz ott a fecskéknek!

aranyos fodorka írta...

Okos ötlet, nem hallottam róla!Én nyáron vizet szoktam kitenni - de - nem nagyon merészkednek ide a madarak - sajnos - a macskák miatt...:-(

@x írta...

Ami azt illeti egész télen etettem a madarakat,- valahogy nem is értem, de a 2010/11-es etetési időszakban cinkét alig láttam. A szokásosnál több feketerigó és veréb volt. Sajnos leginkább galambok vették el a kedvemet sok mindentől. (+ a kóbor macskák)- 8 éves tapasztalat : nekem nyáron egyáltalán nincsenek madaraim! Viszont évek óta van egy visszajáró denevér párom ! (esténként)- bár nem tudom, honnan "jöhetnek" elő !
Ajánlottál egy linket ! MEE - OK! Esetleg ezt se feledjétek !
Vadonleső (Bocs' ha nem működne!) vadonleső.hu

Zéta írta...

@aranyos fodorka Nekem sem egyszerű egy született ragadozó (Mirca cica) mellett madárbarát kertet létrehozni, de azért meg vannak a módszerek amivel lehet csökkenteni a sikeres vadászatok számát.:)

@X Ezen a télen sem volt túl sok hó, bőven találtak a cinkék is ennivalót, és szerencsére nagyon sokan vagyunk akik etetik őket. A számuk is igencsak megcsappant, nem véletlenül lettek az idén az év madarai az MME-nél.
Én szerencsés vagyok a nyári madaraimnak se szeri se száma. :)