Mozgásaim színhelye:

Mozgásaim színhelye:

2009. április 11., szombat

Ubuntu 9.04



Bizonyára nem én vagyok az egyetlen aki utálja a Windowst.
Nos, örömmel jelentem van élet a win után is. Ezért javasolnám, mindenkinek aki belefáradt, az állandó újratelepítésekbe, és küzdelmekbe a vírusokkal, férgekkel, és magával a Microsoft agyament dolgaival szemben, hogy próbálkozzon meg a szerintem eddigi leginkább felhasználó barátabb Linux operációs rendszerrel. A neve Ubuntu. Fél éves rendszerességgel adnak újabb kiadásokat. Április 23-án érkezik a következő logikusan 9.04 (2009. április) számú disztribúció.
Én két éve használom rendszeresen, ez az alapértelmezett oprendszer ami indul a gép indításakor. Természetesen nem kell a windowst azonnal mellőzni, az Ubuntu jól megfér egy gépen vele, a telepítésekor egy bootmenedzsert is felrak, és az indításkor kiválaszthatjuk, hogy melyik operációs rendszerrel szeretnénk dolgozni(dual-boot rendszer). Nálam ez úgy történt, hogy néhány hét múlva azt vettem észre, hogy már nem is tudom mikor indítottam utoljára windowst. Persze más mint a win, de nagyon hamar megtanulható. A két év alatt hiba nélkül futott, nem fagyott, nem dagadt a mérete sokszorosára, és nem lassult le idegtépő sebességre. Mindezt a vele együtt telepített win-re sajnos nem mondhatom el. Még egy fontos különbség. Az Ubuntu mint minden nyílt forrású szoftver, teljesen ingyenes, szabadon letölthető, telepíthető, és terjeszthető. Irodai csomagja az Open Office kezeli a MS-os programok fájljait, .doc, .xls, .pst, tehát ez miatt sem aggódni. Aki már egyébként is Firefox böngészőt, Thunderbird levelezőt, Gimp képszerkesztőt, Pidgin csevegő klienst, használ ezeket itt is megtalálhatja, ezenkívül a mindennapi munkához több ezer program közül válogathatunk és ezeket grafikus felületen, egy csomagkezelő alkalmazással egyszerűen hozzáadhatjuk, "feltelepíthetjük" gépünkre. A parancssoros kezelés ami régen a legnagyobb félelmet okozta a linux-szal szemben, már teljes egészében mellőzhető. Persze a profik ma is kedvelik és használják, sőt vannak dolgok melyeket ezen a módon könnyebb megoldani, de egy átlag felhasználó elboldogul nélküle is. Persze nem muszáj váltani ha elégedett vagy a mostani rendszereddel. Ha van egy Windowsod, miért használj Linuxot?
Ha van egy jogtiszta, megvásárolt Microsoft operációs rendszered, amely megfelel a céljaidnak és emellett még kellőképpen gyors is, nem félsz a spyware-ektől, nem tartasz a vírusoktól, nem zavar, hogy az ezektől védő alkalmazások foglalják a géped erőforrásait, nem szokott lefagyni sem a rendszered, akár egy alaplapi videókártyával is fantasztikus asztali effekteket tudsz előcsalogatni, több ezer "skin" (téma, ablakkeret, ikonok, gombok, stb) közül válogathatsz, ... van még, de ha ezek nálad mind-mind rendben vannak, akkor nyugodtan használd a Windows-t.
Ha mégis elgondolkodsz ezeken a kérdéseken és még azt is hozzáteszed, hogy szinte bármilyen alkalmazást egyszerűen, ingyen, jogtisztán tudsz telepíteni a Linuxban, akkor lehet, hogy úgy döntesz, mégiscsak megtartod ezt a most megismert, már nem is annyira furcsa, Ubuntu nevű operációs rendszert.

Ha ez így van, jól választottál.

Azonban nagyon lényeges, hogy nem szabad semmit erőltetni. Amíg nem találsz alternatívát az eddig használt, esetleg speciális Windowsos alkalmazásaidra, hagyd meg nyugodtan az XP-det, Vistádat, vagy ami éppen van. Telepítsd az Ubuntut ún. dual-boot rendszerben, azaz a gép indulásakor eldöntheted, melyik operációs rendszert akarod éppen használni.

Valamint a legfontosabb amit meg kell érteni: A Linux nem windows!

Ha elakadsz, a kezdetben lehet, hogy rögösnek tűnő úton, kérj segítséget az Ubuntu közösségtől!
Attól a közösségtől, amelynek már te is a tagja vagy!

És ne feledd az Ubuntu nem csak egy operációs rendszer. Az Ubuntu egy filozófia.
Íme egy részlet az Ubuntu névjegyéből:
Az Ubuntu alapelv közelítő fordítása "emberség mások felé". Egy másik fordítás lehet: "hit az összetartozás emberiséget átfogó univerzális kötelékében"

"Az ubuntu szellemében cselekvő ember nyitott és segítőkész, másokkal szemben pozitív, a többiek képességeit és lehetőségeit nem érzi fenyegetésnek, megfelelően magabiztos mivel tudja, hogy egy nagyobb egész része. Megalázónak érzi, ha másokat megszégyenítve, megalázva, megkínozva vagy elnyomva lát."

Nincsenek megjegyzések: